Nuohoamisella tarkoitetaan savuhormin, piipun tai tulisijan puhdistamista niihin kertyneestä noesta ja muusta jätteestä. Nuohous on tärkeä osa talon huoltoa ja turvallisuutta, sillä epäpuhtaudet voivat aiheuttaa palovaaran ja heikentää savunpoistoa. Nuohoamisen seurauksena savukaasut pääsevät poistumaan kunnolla ja paloriski pienenee. Lisäksi hyvin hoidettu piippu parantaa tulisijojen ja uunien hyötysuhdetta, mikä puolestaan vähentää polttoaineen kulutusta.

Pelastuslaissa säädetään vähimmäismäärät, kuinka usein nuohousalan ammattilaisen on käytävä nuohoamassa eri käyttöasteen kohteet. Sen lisäksi ei-ammattilainen saa nuohota piiput itse, ja joskus se on suotavaa jopa ammattinuohoojan mielestä. Mutta silloin on todella tärkeää tietää kaikki tarpeellinen nuohouksesta.

Tässä artikkelissa käymme läpi tapauksia, milloin myös ei-ammattilainen voi tehdä nuohouksen sekä kerromme, mitä kaikkea sinun on hyvä tietää nuohouksesta ennen kuin alat ei-ammattilaisena nuohoamaan. Lue artikkeli, niin tiedät aiheesta enemmän.

Tässä artikkelissa käsittelemme seuraavia aiheita:

  • Miksi nuohotaan?
  • Kuinka usein tulee nuohota?
  • Piipun nuohous itse – milloin on suotavaa tai jopa välttämätöntä nuohota piippu itse?
  • Mitä on tiedettävä ennen kuin piipun nuohoaa itse?
  • Miten piippu tarkastetaan ennen itse tehtyä nuohousta ja sen jälkeen?
  • Mitä työkaluja ei-ammattilainen tarvitsee piipun nuohoukseen?
  • Mistä löydän oikeanlaiset työvälineet nuohoamiseen?
  • Ammattinuohooja on usein paras ratkaisu

Miksi nuohotaan?

Nuohous on merkittävä osa jokaisen talouden paloturvallisuutta, minkä vuoksi nuohous tulisikin toteuttaa säännöllisin väliajoin. Nuohouksen tarkoituksena on puhdistaa ja tarkastaa tulisijat ja savuhormit, sekä arvioida samalla esimerkiksi niiden kuntoa. Säännöllisestä nuohouksesta huolehtiminen on siis merkittävä tekijä turvallisuutemme ja terveytemme kannalta, mutta se auttaa myös vähentämään ympäristöhaittoja. Säännöllinen nuohous edistää täydellistä palamista ja sen avulla myös puuta ja polttoainetta kuluu vähemmän. Nuohous auttaa sinua siis myös ylläpitämään taloudellisuutta ja energiatehokkuutta.

Kuinka usein tulee nuohota?

Nuohous on hoidettava säännöllisesti. Vakituiseen asumiseen käytetyissä rakennuksissa tulee nuohota vähintään kerran vuodessa. Vapaa-ajan asunnoissa, kuten kesämökeissä, vähimmäisaikaväli on puolestaan kolme vuotta.

Lue lisää nuohouksen aikaväleistä täältä >>

Joissakin tapauksissa piipun nuohous itse on jopa suotavaa. Milloin ja mitä silloin pitää tietää?

Piipun nuohous itse milloin on suotavaa tai jopa välttämätöntä nuohota piippu itse?

Vaikka Suomessa piipun nuohous on yleensä pätevien ammattinuohoojien vastuulla, on olemassa tilanteita, joissa itse tekeminen voi olla suotavaa tai jopa välttämätöntä. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi:

1. Hätätilanteet: Jos on syytä epäillä, että piippu on tukossa tai savu ei kulje kunnolla, voi olla tarpeellista suorittaa väliaikainen nuohous itse ennen ammattilaisen saapumista. Tämä voi auttaa estämään tulipalon tai savun aiheuttamia terveysongelmia.

2. Erämaa- tai mökkikohteet: Joissakin syrjäisissä paikoissa, kuten erämaamökeissä, voi olla vaikea saada nuohoojaa paikalle. Tällöin voi olla tarpeellista suorittaa nuohous itse, jotta takan tai uunin käyttö olisi turvallista.

3. Ammattinuohoojan puuttuminen: Joskus voi olla haastavaa löytää saatavilla oleva ammattinuohooja tai vapaita aikoja on vasta viikkojen tai kuukausien päästä. Tällöin voi harkita itse nuohouksen suorittamista tilapäisesti.

On kuitenkin tärkeää huomioida, että itse nuohouksen suorittaminen voi olla riskialtista, eikä se korvaa ammattilaisen suorittamaa nuohousta. Jos päätät tehdä nuohouksen itse, varmista, että olet ymmärtänyt kaikki turvallisuusohjeet ja että käytät asianmukaisia työkaluja.

Mitä on tiedettävä ennen piipun nuohoamista itse?

Jos päätät nuohota piipun itse, on tärkeää huomioida seuraavat työvaiheet ja turvallisuusseikat:

1. Tutustu nuohousprosessiin perusteellisesti ja varmista, että ymmärrät eri työvaiheet ja työkalujen käytön. Voit etsiä ohjeita internetistä tai kysyä neuvoa ammattilaiselta.

2. Hanki asianmukaiset nuohoustyökalut, kuten nuohousharja ja jatkovarsi. Varmista, että työkalut sopivat piippusi mittoihin ja materiaaleihin.

3. Käytä suojavarusteita, kuten suojalaseja, käsineitä ja pölymaskia. Noudata turvallisuusohjeita ja varmista, että olet tukevalla alustalla, jos joudut nousemaan katolle.

4. Tarkasta piippu ennen nuohousta ulkoa ja sisältä. Varmista, että piipun rakenteessa ei ole halkeamia, reikiä tai muita vaurioita, jotka voisivat aiheuttaa vaaratilanteita.

5. Aloita nuohous ylhäältä ja työskentele alaspäin, jotta noki ja muut epäpuhtaudet putoavat piipusta alas. Käytä nuohousharjaa ja jatkovartta varovasti, jotta et vahingoita piipun sisäpintaa.

6. Kerää noki ja muut jätteet asianmukaisesti. Varmista, että piipun alaosa ja tuhka-aukko ovat puhtaat, jotta savu pääsee kulkemaan esteettömästi.

7. Tarkasta piippu uudelleen nuohouksen jälkeen. Varmista, että kaikki noki ja muut epäpuhtaudet on poistettu ja savu pääsee kulkemaan vapaasti.

8. Älä nuohoa, ellet ole varma, että osaat tai epäilet aiheuttavasi vahinkoja tai tuhoa piippuun. Jätä silloin nuohoaminen kokonaan ammattilaiselle.

Miten piippu tarkastetaan ennen itse tehtyä nuohousta ja sen jälkeen?

Piipun tarkastaminen ennen nuohousta voi auttaa havaitsemaan mahdolliset ongelmat ja vauriot. Tässä joitakin ohjeita piipun tarkastamiseen itse:

Piipun tarkastus ulkopuolelta

– Varmista, että olet turvallisesti katolla ja käytät asianmukaisia turvavarusteita, kuten tukevia kenkiä ja myös turvavaljaita, jos mahdollista.

– Tarkasta piipun ulkopinta, hormi ja piipunhattu.

– Katso, näkyykö piipussa halkeamia, vaurioita, irtonaisia tiiliä tai laastia ja muita rakenteellisia ongelmia.

– Varmista, että piipunhattu on ehjä ja paikallaan, jotta sadevesi, lumi, lehdet ja linnut eivät pääse piippuun.

– Tarkista, että piipun ympärillä ei ole kasvillisuutta tai muita esteitä, jotka voivat aiheuttaa tulipalon tai estää savun kulkua.

– Käytä taskulamppua piipun sisäpinnan tarkistamiseen ylhäältä käsin.

– Katso, näkyykö sisäpuolella nokeentumista, epäpuhtauksia, halkeamia tai vaurioita.

Piipun tarkastus sisäpuolelta

– Käytä taskulamppua piipun sisäpinnan tarkistamiseen alhaalta käsin.

– Katso, näkyykö sisäpuolella nokeentumista, epäpuhtauksia, halkeamia ja vaurioita.

– Tarkista, että tuhka-aukko ja savupelti ovat toimivat ja puhtaat.

– Varmista, että savupelti avautuu ja sulkeutuu kunnolla.

Jos löydät piipusta vaurioita tai muita ongelmakohtia, ota yhteyttä ammattilaiseen, kuten nuohoojaan tai rakennusasiantuntijaan, joka voi auttaa sinua korjaamaan ne. Itse tehty tarkastus ei korvaa ammattilaisen suorittamaa tarkastusta, mutta se voi auttaa tunnistamaan mahdolliset ongelmat ennen nuohousta.

Nuohouksessa käytettävät työvälineet.

Mitä työkaluja ei-ammattilainen tarvitsee piipun nuohoukseen?

Nuohousharja: Valitse oikeankokoinen ja -muotoinen harja piipun mittojen ja muodon mukaan. Harjat valmistetaan useista eri materiaaleista, kuten teräksestä, nailonista tai luonnonharjaksista. Metalliset harjat ovat yleensä sopivia tiilipiippuihin, kun taas nailon- tai luonnonharjasharjat soveltuvat paremmin metallipiippuihin.

Jatkovarsi: Nuohousharjaan kiinnitettävä jatkovarsi auttaa ylettymään kaikkialle piippuun. Jatkovarsia on saatavilla eri pituuksilla ja materiaaleilla, ja ne ovat yleensä teleskooppisia tai kiinnitettäviä osia, jotta niiden pituutta voi säätää tarpeen mukaan.

Suojalasit: Suojalasit suojaavat silmiäsi noelta ja muilta epäpuhtauksilta nuohouksen aikana.

Käsineet: Käytä käsineitä suojaamaan käsiäsi noelta ja teräviltä reunoilta.

Pölymaski tai hengityssuojain: Pölymaski tai hengityssuojain suojaa sinua hengittämästä nokipölyä ja muita epäpuhtauksia nuohouksen aikana.

Taskulamppu tai otsalamppu: Piipun sisäpinnan valaiseminen taskulampulla tai otsalampulla auttaa tarkastamaan sen kunnon ennen ja jälkeen nuohouksen.

Pressu tai muu suojapeite: Aseta pressu tai suojapeite tulisijan eteen estämään nokipölyn leviämistä huoneeseen nuohouksen aikana.

Työkalut ja välineet piipun yläosan tarkastukseen: Katolla tehtävää tarkastusta varten tarvitset tukevat kengät, turvavaljaat (jos mahdollista) ja tikkaat päästäksesi katolle turvallisesti.

Mistä löydän oikeanlaiset työvälineet nuohoamiseen?

Rautakaupat ja erikoisliikkeet: Voit ostaa nuohoustyökaluja paikallisista rautakaupoista tai erikoisliikkeistä, jotka myyvät tulisijojen ja savupiippujen huoltamiseen tarkoitettuja tuotteita.

Verkkokaupat: Useat verkkokaupat myyvät nuohoustyökaluja ja -välineitä. Varmista, että ostat luotettavalta taholta, joka myy oikeanlaisia työkaluja.

Vuokraus: Joissakin tapauksissa voit vuokrata nuohoustyökaluja paikallisesta rautakaupasta tai erikoisliikkeestä. Tämä voi olla hyvä vaihtoehto, jos et aio nuohota piippua usein.

Kun ostat tai vuokraat nuohoustyökaluja, varmista, että valitset oikeat työvälineet piippusi mitoille, muodolle ja materiaaleille. Voit kysyä neuvoa ammattilaiselta, kuten nuohoojalta tai myyjältä, jotta saat tarvitsemasi tiedot ja suositukset.

Ammattinuohooja on usein paras ratkaisu

Useimmiten paras ratkaisu nuohouksen hoitamiseen on jättää se ammattilaiselle. Meillä on osaaminen ja erikoisvälineet, joten homma sujuu nopeasti ja rutiinilla. Sen sijaan, että sinun tarvitsee käyttää rahaa välineiden ostamiseen ja pähkäillä öisin, että onkohan täällä talossa nyt varmasti turvallista nukkua itse tekemäni nuohouksen jäljiltä, voit ammattilaisen jäljiltä turvallisin mielin nukkua.

Muista myös ottaa yhteyttä ammattinuohoojaan mahdollisimman pian itse tehdyn nuohouksen jälkeen, jotta piippu voidaan tarkastaa ja nuohousta mahdollisesti täydentää.

Varaa nuohous Noetalta ja nuku yösi rauhassa!

ALLA PAIKKAKUNNAT, MISSÄ NOETTA TEKEE NUOHOUKSIA


POHJOIS-POHJANMAA

Hailuoto  Ii  Kempele  Liminka  Lumijoki  Muhos  Oulu  Pudasjärvi  Tyrnävä  Utajärvi  Tupos  Haukipudas  Kiiminki