Palovaroittimia koskeva Suomen pelastuslaki uudistui ja uudet säännökset astuivat voimaan vuoden 2024 alusta. Lakimuutokset koskevat jokaista suomalaista kotitaloutta, ja siksi on hyvä kerrata, mitä palovaroittimista sanotaan laissa.
Lue, kenen vastuulla palovaroittimien asennus ja ylläpito on, ja miten huolehdit kotisi paloturvallisuudesta lainmukaisesti.
Tässä artikkelissa käsittelemme seuraavia asioita:
- Kenen vastuulla palovaroittimen asennus on?
- Palovaroitin laki – Vaatimukset palovaroittimien määrästä ja sijoittelusta
- Palovaroittimien ylläoiuto ja testaus
- Palovaroitin ei ennaltaehkäise – Näin huolehdit paloturvallisuudesta
- Nuohous varmistaa kotisi paloturvallisuuden
- Ammattitaitoista nuohousta Pohjois-Pohjanmaalla – Noetta
Kenen vastuulla palovaroittimen asennus on? – Pelastuslaki uudistui
Suomen pelastuslaki uudistui ja uudet säännökset astuivat voimaan vuoden 2024 alusta. Jatkossa rakennuksen omistaja vastaa siitä, että kodissa on toimiva palovaroitin. Pelastuslain muutos siirtää vastuun palovaroittimien hankinnasta ja kunnossapidosta asukkaalta taloyhtiölle.
Siirtymäaikaa muutokselle on 31.12.2025 asti. Lakimuutos vaikuttaa erityisesti kerros- ja rivitaloihin, joissa palovaroittimen puuttuminen tai toimimattomuus vaikuttaa myös naapuriasuntojen paloturvallisuuteen.
Palovaroitin laki – Vaatimukset palovaroittimien määrästä ja sijoittelusta
Palovaroittimien määrän ja sijoittelun optimointi on kriittistä tehokkaan paloturvallisuuden kannalta. Voimassa olevan lainsäädännön mukaan asunnoissa tulee olla vähintään yksi palovaroitin per alkava 60 neliömetriä.
Lainsäädäntö edellyttää myös, että jokaisessa asunnon kerroksessa on oltava vähintään yksi palovaroitin, ja palovaroittimen äänen tulisi kuulua selkeästi koko asuntoon.
Palovaroittimien sijoittelussa tulee huomioida ilmavirtausten suunnat, kattorakenteiden korkeudet ja potentiaaliset esteet, jotka voisivat heikentää hälytyksen kuuluvuutta. Keittiöihin ja kylpyhuoneisiin asennusta tulee välttää, sillä ruoanlaiton aiheuttama savu tai höyry voi laukaista väärän hälytyksen.
Optimaalinen sijoituspaikka palovaroittimelle on katon keskikohta, vähintään 50 cm seinästä, mikä mahdollistaa savun nopean havaitsemisen. Viistokattoisissa tiloissa suositellaan asentamaan laite katon korkeimpaan kohtaan, hyödyntäen lämpimän savun taipumusta nousta ylöspäin.
Jatkossa taloyhtiön tulee siis huolehtia siitä, että jokaisessa taloyhtiön asunnossa on tarvittava määrä palovaroittimia, ja että ne ovat asennettuna lainmukaisesti.

Palovaroittimien ylläpito ja testaus
Palovaroittimien säännöllinen ylläpito ja testaus ovat olennaisia toimenpiteitä, jotka takaavat sen toimivuuden tositilanteessa. Valmistajien ohjeistuksen mukaisesti palovaroittimet tulisi testata kuukausittain painamalla laitteen testauspainiketta, ja varmistaen, että äänimerkki kuuluu.
Lisäksi palovaroittimien paristot on vaihdettava vähintään kerran vuodessa, ellei laitteen valmistaja suosittele tiheämpää vaihtoväliä, tai palovaroitin itse ilmoita paristojen olevan lopussa. Paristojen vaihdon yhteydessä on suositeltavaa puhdistaa laite pölystä ja liasta pehmeällä harjalla tai ilmapuhaltimella, mikä estää väärät hälytykset ja varmistaa savun tehokkaan havaitsemisen.
Palovaroittimen käyttöiän päättyessä, tyypillisesti 5–10 vuoden kuluttua, on laite vaihdettava uuteen. Vanhentuneet palovaroittimet eivät välttämättä toimi luotettavasti, mikä voi johtaa viivästyneeseen hälytykseen tulipalon sattuessa.
Vaikka vastuu palovaroittimista onkin siirtynyt taloyhtiöille, on asukkaiden itsekin hyvä olla tietoisia niiden ylläpidon merkityksestä. Toimiva palovaroitin suojaa paitsi omaa kotitaloutta, myös koko taloyhtiön omaisuutta ja ihmishenkiä.

Palovaroitin ei ennaltaehkäise – Miten huolehdit paloturvallisuudesta?
Vaikka palovaroittimet ovat elintärkeitä varoittamaan tulipalosta, ne eivät estä tulipaloja syttymästä. Siksi paloturvallisuudesta tulee huolehtia myös ennaltaehkäisevillä tavoilla.
Näillä keinoilla pidät aktiivisesti huolta kotisi paloturvallisuudesta:
- Tarkista sähkölaitteiden kunto ja varmista, että niitä käytetään valmistajan ohjeiden mukaisesti. Vältä ylikuormittamasta sähköpistorasioita ja pidä palavat materiaalit, kuten verhot ja huonekalut, poissa lämmönlähteiden läheisyydestä.
- Säännöllinen nuohous ja tulisijojen huolto ovat äärimmäisen tärkeitä toimenpiteitä paloturvallisuuden kannalta. Nuohous poistaa paloturvallisuusriskin aiheuttavan nokea ja nokihiiltä savuhormeista, mikä ehkäisee tulipalojen syntymistä. Varmista, että nuohous suoritetaan alueellasi voimassa olevien määräysten mukaisesti. Lue, mitä laki sanoo nuohouksesta >>
- Paloturvallisuusvälineiden, kuten sammutuspeitteiden ja käsisammuttimien hankkiminen ja niiden käytön opettelu voivat myös olla arvokkaita tulipalon alkuvaiheessa. Varmista, että nämä välineet ovat helposti saavutettavissa ja että kaikki asukkaat tietävät, miten niitä käytetään.
Nuohous varmistaa kotisi paloturvallisuuden
Nuohouksen säännöllinen suorittaminen pienentää tulipalon vaaraa poistamalla hormeista ja tulisijoista kertyneen noen ja muut palavat aineet.
Noki ja muut hormistoon kertyneet palavat aineet voivat korkeille lämpötiloille altistuessaan aiheuttaa tulipalonriskin. Hormiston puhdistus parantaa ilmankiertoa, mikä edistää parempaa ilmanlaatua asuintiloissa. Tämä on olennaista myös palovaroittimen optimaalisen toiminnan kannalta, sillä se vähentää savun ja vaarallisten kaasujen mahdollisuutta tunkeutua asuintiloihin.
Kun kotisi hormistot ja tulisijat pidetään puhtaina säännöllisen nuohouksen avulla, palovaroittimet kykenevät toimimaan entistä tehokkaammin. Ilman pienempi nokihiukkasten ja muiden palamisjäämien määrä vähentää väärän hälytyksen riskiä. Puhdas ympäristö mahdollistaa myös savun nopeamman havaitsemisen palovaroittimella, mikä voi olla kriittistä hätätilanteessa.
Lue lisää nuohouksesta täältä >>
Milloin viimeksi nuohooja on käynyt nuohoamassa savupiiput ja tulisijat kotona, mökillä tai kiinteistössäsi? Epäilyttääkö savuhormin kunto? Haluatko nukkua yösi rauhassa ja turvassa?
Me Noetalla teemme nuohoukset tehokkaasti ja ammattitaitoisesti Pohjois-Pohjanmaan alueella. Tarkastamme aina nuohouksen yhteydessä kaikki tulisijoihin ja savuhormeihin liittyvät paloturvallisuusseikat ja ilmoitamme havaitsemistamme puutteista tai vioista kiinteistön omistajalle.
Ota yhteyttä ja varaa nuohous meiltä!
Ammattitaitoista nuohousta Pohjois-Pohjanmaalla – Noetta
Me Noetalla ymmärrämme paloturvallisuuden merkityksen ja välitämme sinun kotisi paloturvallisuudesta kuin omastamme.
Säännöllinen ammattilaisnuohoojan tekemä tulisijojen ja hormien nuohoaminen sekä kuntotarkastus ovat halpa ja helppo tapa pitää kotinsa ja perheensä turvassa. Samalla puhdas hormi ja toimiva tulisija toimivat tehokkaammin ja ovat ympäristöystävällisempiä. Siksi nuohoustoiminnan tavoitteena onkin paloturvallisuuden lisäksi myös energian taloudellinen käyttö, ympäristönsuojelu ja ihmisten terveys sekä hyvinvointi.
Älä siis odota, kunnes on liian myöhäistä, vaan varaa nuohooja paikalle jo nyt ja pidä kotisi, mökkisi, kiinteistösi sekä perheesi turvassa!
Me hoidamme nuohouksen ammattitaidolla Pohjois-Pohjanmaalla!