Ammattitaitoinen nuohooja etsinnässä?

Nuohooja on yksi tärkeimmistä ammateista kotiemme turvallisuuden kannalta. Nuohoojat pitävät talosi tulisijat ja hormit puhtaana ja toimivana, sekä huolehtivat kiinteistöjen paloturvallisuudesta. Ammattinuohoojassa yhdistyy useita taitoja, ammattitaitoa ja asiantuntemusta.

Tässä artikkelissa kerromme, mitä nuohooja tekee ja miksi nuohoojaa tarvitaan. Jos olet kiinnostunut opiskelemaan nuohoojaksi, lue tämä artikkeli, sillä avaamme nuohoojan työtä sekä kerromme, miten voit opiskella nuohoojaksi.

Tämä artikkeli käsittelee seuraavia aiheita:

   • Mitä nuohooja tekee?
   • Miksi nuohoojaa tarvitaan?
   • Tarvitsenko nuohoojaa vai voinko tehdä nuohouksen itse?
   • Nuohooja koulutus
   • Nuohooja ammattina
   • Nuohoojan palkka
   • Nuohoojaksi oppisopimuksella
   • Mitä nouhoojalta vaaditaan ja kuka voi opiskella nuohoojaksi?
   • Noetta – kotimaista ammattitaitoa

Mitä nuohooja tekee?

Nuohooja on paloturvallisuuden ammattilainen ja asiantuntija. Nuohooja huolehtii kiinteistöjen paloturvallisuudesta, muun muassa tarkistaen tulisijojen ja hormien kunnon sekä puhdistamalla ne.

Säännöllinen ammattilaisnuohoojan tekemä tulisijojen ja hormien nuohoaminen sekä kuntotarkastus ovat halpa ja helppo tapa pitää kotinsa ja perheensä turvassa. Puhdas hormi ja toimiva tulisija toimivat tehokkaammin ja ovat ympäristöystävällisempiä. Paloturvallisuuden lisäksi nuohoustoiminnan tavoitteena on energian taloudellinen käyttö, ympäristönsuojelu ja ihmisten terveys sekä hyvinvointi.

Paloturvallisuusalan ammattilaisena nuohooja myös neuvoo ja ohjeistaa kiinteistön omistajia paloturvallisuusasioissa. Tähän sisältyy mm. ohjeistus palovaroittimien ja häkävaroittimien riittävästä määrästä ja sijoittamisesta, tulisijojen turvallisesta käytöstä ja nuohouksen aikavälistä.

Usein nuohoojat tekevät myös ilmanvaihtokanavien puhdistuksia, tarkistuksia ja säätöjä.

Miksi nuohoojaa tarvitaan?

Monet meistä nauttivat lämpimästä ja tunnelmallisesta takkatulesta tai puuhellan lämmöstä kylmänä talvi-iltana. Mutta tiedätkö, mitä tapahtuu tulisijallesi ajan kuluessa? 

Nokipöly ja muut palamistuotteet kerääntyvät savuhormiin ja tulisijoihin. Nämä kerrostumat eivät ainoastaan vähennä tulisijan tehokkuutta, vaan voivat myös aiheuttaa tulipalon vaaran.

Nuohoojat varmistavat, että savuhormit ja tulisijat puhdistetaan säännöllisesti, poistavat kerääntyneen nokipölyn ja tarkastavat, että tulisijat toimivat turvallisesti. He tuntevat tulisijojen rakenteet, palamisprosessit ja vaatimukset, jotta voivat tarjota parasta mahdollista huoltoa ja turvallisuutta.

Tarvitsenko nuohoojaa vai voinko tehdä nuohouksen itse?

Pelastuslaissa on määritelty vähimmäismäärät ammattinuohoojan suorittamalle nuohoukselle. Voit suorittaa nuohouksen tarvittaessa itsekin, mutta se ei korvaa laissa määrättyjä, ammattilaisen suorittamia nuohouksia. 

Lue, milloin voit nuohota itse >>

Nuohooja koulutus

Kiinnostaako nuohoojan ammatti?

Suomessa nuohoojaksi voi opiskella talotekniikan ammattitutkinnossa, nuohouksen osaamisalalla. Tämän koulutuksen suorittaminen on vähimmäisvaatimus nuohoojille, mutta sen lisäksi on mahdollista kouluttaa itseään enemmänkin.

Jo ammattinuohoojana toimiva voi syventää ammattitaitoaan nuohoojamestariksi täydennyskoulutuksessa, jota tarjoaa mm. Nuohousalan keskusliitto.

Nuohoojaksi valmistutaan useimmiten oppisopimuskoulutuksen kautta, sillä se on loistava tapa päästä oppimaan alan ammattilaisilta ja varmistaa itselleen työpaikka suoraan koulunpenkiltä. 

Myös me Noetalla etsimme jatkuvasti uusia nuohoojia Noetan ammattilaistiimiin ja koulutamme mielellämme uusia osaajia.

Kiinnostuitko? Lue täältä lisää, miten pääset meille oppisopimuskoulutukseen >>

Nuohooja ammattina

Nuohoojat toimivat joko itsenäisenä ammatinharjoittajana tai osana isompaa tiimiä. Ammattinuohoojien työllistyminen on melko hyvä ja usein ammattinuohoojille riittää töitä jonoksi asti.

Nuohooja voi tehdä säännöllistä kokoaikatyötä tai vaihtelevaa vuorotyötä riippuen siitä, toimiiko nuohooja yrittäjänä tai millainen hänen työnantajansa on.

Nuohooja palkka Suomessa

Nuohoojan tehtävänimikkeellä keskipalkka Suomessa on 3 300 euroa, joka on Oikotien datan perusteella suurempi kuin keskimäärin palkansaajilla vuonna 2023.

Oikotien datan perusteella pienin palkka on 1 800 euroa kuukaudessa ja suurin palkka 10 000 euroa kuukaudessa.

Nuohoojan palkkaan voi vaikuttaa työntekijän koulutus ja aikaisempi työkokemus, työtehtävään sisältyvät vastuualueet sekä työpaikan maantieteellinen sijainti. Lisäksi palkkaus riippuu aina työnantajasta, sillä osa nuohoojista toimii provisiopalkkauksella ja osalla taas on kiinteä kuukausipalkka.

Nuohoojaksi oppisopimuksella

Oppisopimus on erinomainen tapa saada koulutusta ja työkokemusta samanaikaisesti. Se yhdistää teoriaopetuksen käytännön työhön, mikä antaa sinulle vahvan perustan nuohoojan ammattiin. Oppisopimuksen aikana pääset työskentelemään kokeneiden nuohoojien kanssa ja oppimaan heiltä arvokkaita taitoja ja niksejä.

Noetalla opiskelu tapahtuu suurimmaksi osaksi työpaikalla päivittäistä työtä tehden. Työskentelyn lisäksi opiskelija suorittaa lähiopintoja henkilökohtaisesti suunnitellun aikataulun mukaisesti. Lähiopintoihin kuuluu usein myös ohjattua verkko-opiskelua sekä itseopiskelua.

Tutustu täällä tarkemmin oppisopimusopintoihimme >>

Mitä nuohoojalta vaaditaan ja kuka voi opiskella nuohoojaksi?

Nuohoojaksi voi opiskella kuka tahansa alan vaihtajasta peruskoulun päättäneeseen, eikä koulutukseen hakeutumiseen ole erityistä vaatimuslistaa.

Jos kuitenkin haaveilet nuohoojaksi kouluttautumisesta, on tietyistä ominaisuuksista sinulle hyötyä:

 • Tykkäät ihmisten parissa työskentelystä ja sinulla on hyvät asiakaspalvelu- ja yhteistyötaidot
 • Et vierasta itsenäistä työskentelyä ja yrittäjämäistä asennetta
 • Hyvä fyysinen kunto
 • Vastuullinen ja luotettava työskentelytapa
 • Sinulta löytyy kädentaitoja

Noetan nuohooja – kotimaista ammattitaitoa

Kun etsit ammattitaitoista nuohoojaa Pohjois-Pohjanmaalla, Noetta on paras valinta. Meillä on läpinäkyvä hinnoittelu, helppo ja nopea ajanvaraus sekä tehokas ja luotettava tiimi.

Noetta on nuohous- ja ilmanvaihtoalan ammattilaisten perustama yritys, jossa kaikki tehdään kerrasta kunnolla. Teemme työt laadukkaasti ja muistutamme sinua aina, kun on aika tilata uusi nuohous.

  ALLA PAIKKAKUNNAT, MISSÄ NOETTA TEKEE NUOHOUKSIA


  POHJOIS-POHJANMAA

  Hailuoto  Ii  Kempele  Liminka  Lumijoki  Muhos  Oulu  Pudasjärvi  Tyrnävä  Utajärvi  Tupos  Haukipudas  Kiiminki