Toimiva palovaroitin on tärkeä osa paloturvallisuutta ja saattaa tulipalon sattuessa koitua henkemme pelastajaksi. Siksi on erittäin tärkeää huolehtia, että kodissasi, ja muissakin kohteissa, kuten toimistoissa, on oikea määrä toimivia palovaroittimia.

Palovaroittimen ääni ei ole koskaan tervetullut. Jos palovaroitin alkaa piippaamaan, on tärkeää ottaa se vakavasti, sillä se saattaa viestiä tulipalosta. Palovaroittimen piippaus voi johtua myös muista syistä.

Tässä artikkelissa käymme läpi mahdollisia muita syitä, miksi palovaroitin piippaa. Selvitä aina samantien, miksi palovaroittimesi piippaa, jotta saat vian korjattua ja sinulla on toimiva palovaroitin mahdollisia oikeita tilanteita varten suojaamassa turvallisuuttasi.

Tässä artikkelissa käsittelemme seuraavia asioita:

 • Palovaroitin piippaa – mahdollisia muita syitä:
  • Palovaroittimen paristo on lopussa
  • Palovaroitin on rikki
  • Palovaroitin on vanhentunut
  • Jokin muu syy
 • Mitä tehdä, jos palovaroitin piippaa?
 • Miten kauan palovaroitin piippaa?
 • Mitä tarkoittaa, kun palovaroittimessa vilkkuu punainen valo?
 • Palovaroittimien oikea määrä ja sijainti
 • Testaa palovaroittimet säännöllisesti
 • Tiesitkö, taloyhtiön rooli palovaroittimien osalta on muuttumassa?

Palovaroitin piippaa – mahdollisia muita syitä:

Palovaroittimen paristo on lopussa

Yleisin syy palovaroittimen turhaan piippaukseen on, että sen paristo on loppumassa. Useimmat palovaroittimet on suunniteltu varoittamaan, kun pariston teho on alhainen ja paristo vaatii vaihtoa.

Pariston ollessa lopussa palovaroitin piippaa yleensä noin minuutin välein.

Useimmissa palovaroittimissa käytetään palikan muotoista 9 V paristoa, jollaisen löydät lähes joka kaupasta. Tällainen paristo tulee vaihtaa kerran vuodessa. Hyvänä muistisääntönä on tehdä se palovaroitinpäivänä 1.12.

Sähköisestä (sähköverkkoon kytketty) palovaroittimesta voi olla myös paristo tai akku lopussa. Muista, että sen paristoa tai akkua et saa vaihtaa itse sähköiskun riskin vuoksi, vaan ota yhteys laitteen asentajaan tai taloyhtiön huoltoyhtiöön, jotta saat tietää, kenen tehtävä se on.

Useimmissa tapauksissa pariston vaihtaminen ratkaisee ongelman ja palovaroitin lopettaa turhan piippaamisen.

Palovaroitin on rikki

Jos pariston vaihto ei auta, saattaa turhaan piippaavan palovaroittimen syy olla myös, että se on mennyt rikki. Palovaroittimien sisällä on savu- tai lämpösensoreita, jotka aktivoituvat, kun ne havaitsevat poikkeavia olosuhteita. Jos sensori on viallinen, se voi aiheuttaa virhehälytyksen.

Yleensä helpoin tapa korjata rikkoutunut palovaroitin, on vaihtaa se uuteen. Voit myös tiedustella paloturvallisuusalan ammattilaiselta parasta vaihtoehtoa rikkinäisen palovaroittimen korjaamiseksi.

Palovaroitin on vanhentunut

 

Kuten kaikki elektroniset laitteet, myös palovaroittimet vanhenevat ajan myötä. Useimmat valmistajat suosittelevat palovaroittimen vaihtamista uuteen noin 5-10 vuoden välein. Jos palovaroittimesi on vanhempi kuin tämä ja se alkaa piippaamaan ilman ilmeistä syytä, on aika harkita uuden hankkimista.

Jokin muu syy

 

Toisinaan turhaan palovaroittimen piippaukseen saattaa olla syynä jokin näitä harvinaisempi vaihtoehto.

Esimerkiksi joissakin palovaroittimissa on ns. vaiennusnappi, jonka avulla palovaroittimen saa vähemmän herkäksi. Tämä on hyödyllinen, jos valmistaa ruokaa, josta aiheutuu hieman käryä. Vaiennusnapin painaminen aiheuttaa palovaroittimen piippauksen tietyn väliajoin noin kymmeneksi minuutiksi. Tutustu tähän ominaisuuteen tarkemmin palovaroittimen käyttöohjeesta.

Myös sää saa joskus aikaiseksi palovaroittimen turhan piippauksen. Etenkin ukkosilma ja kova pakkanen voivat aiheuttaa piippauksen.

Entä jos piippaus ei tulekaan palovaroittimesta? Muista myös huomioida tämä vaihtoehto. Nykyajan kodeissa on paljon laitteita, jotka aiheuttavat palovaroittimen ääntä muistuttavaa piippausta. Esimerkiksi hieman auki jäänyt jääkaapin ovi saa jääkaapin antamaan merkkisignaalia, joka muistuttaa äkkiseltään palovaroittimen piippausta.

Nuohouspalvelu Pohjois-Pohjanmaalla.

Mitä tehdä, jos palovaroitin piippaa?

Jos palovaroitin piippaa, on olemassa muutamia toimenpiteitä, jotka sinun tulisi tehdä:

 1. Varmista, että kyseessä ei ole tulipalo. Tarkista ympäröivä alue ja varmista, että siellä ei ole savua tai liekkejä.
 2. Jos et havaitse tulipaloa, savua tai liekkejä, siirry seuraaviin vaihtoehtoihin.
 3. Tarkista paristo. Jos laite toimii paristolla, vaihda se uuteen. Jos laite on sähköverkkoon kytketty malli, tarkista, että sähkö on toiminnassa. Jos sähköisen palovaroittimen paristo tai akku on lopussa, ota yhteys laitteen asentajaan tai taloyhtiön huoltoyhtiöön, jotta saat tietää, kenen tehtävä on vaihtaa paristo/akku.
 4. Tarkista laitteen ikä. Jos palovaroitin on yli 5-10 vuotta vanha, on aika hankkia uusi.
 5. Soita asiantuntijalle. Jos olet kokeillut kaikkia näitä vaihtoehtoja, mutta laite piippaa edelleen, soita ammattilainen tarkistamaan se.

 

Miten kauan palovaroitin piippaa?

Palovaroittimen piippaamisen kesto voi riippua useista tekijöistä, kuten pariston kunnosta, palovaroittimen iästä ja siitä, onko palovaroitin havainnut savua.

Jos palovaroitin on havainnut savua ja se on toiminnassa (eli se havaitsee tulipalon), se jatkaa piippaamista, kunnes savu on poistunut tai laite on sammutettu tai akku on loppunut. Tämä on äärimmäisen tärkeää, koska sen ensisijainen tehtävä on varoittaa asukkaita mahdollisesta vaarasta.

Kun paristo on loppumassa, palovaroitin saattaa piippailla säännöllisin väliajoin (esim. joka minuutti) kunnes paristo vaihdetaan. Tämä voi jatkua päiväkausia, riippuen pariston jäljellä olevasta voimasta. Tämä on merkki siitä, että sinun tulisi vaihtaa paristo mahdollisimman pian, jotta palovaroitin toimisi oikein.

Jos palovaroitin piippaa jatkuvasti ja kyseessä ei ole tulipalo, eikä paristo ole loppumassa, se saattaa olla merkki viallisesta laitteesta. Uusi palovaroitin samantien.

 

Piipun nuohous itse, nuohottu tulisija vetää hyvin.

Mitä tarkoittaa, kun palovaroittimessa vilkkuu punainen valo?

Palovaroittimen punaisen valon vilkkuminen voi tarkoittaa useita eri asioita riippuen palovaroittimen mallista ja valmistajasta. Seuraavassa on yleisiä syitä punaisen valon vilkkumiselle:

Normaali toiminta: Joissakin palovaroittimissa punainen valo vilkkuu säännöllisesti (esimerkiksi kerran minuutissa) osoittaakseen, että laite on päällä ja toimii normaalisti.

Hälytystila: Joissakin malleissa punainen valo vilkkuu nopeasti tulipalon sattuessa. Tämä on usein yhdistetty piippaavaan ääneen.

Pariston heikkous: Jotkut palovaroittimet näyttävät vilkkuvaa punaista valoa, kun paristo alkaa heiketä. Tämä on yleensä yhdistetty piippaavaan ääneen.

Virhetila: Joskus punainen valo vilkkuu, kun palovaroittimessa on jokin vika. Tämä voi olla esimerkiksi sensorivika tai yleinen laitevika.

Kaikki palovaroittimet ovat erilaisia, joten on tärkeää lukea käyttöohjeet tarkkaan, jotta ymmärrät, mitä eri signaalit tarkoittavat. Jos punainen valo vilkkuu ja olet epävarma sen merkityksestä, ota yhteyttä palovaroittimen valmistajaan tai paloturvallisuuden ammattilaiseen.

 

Palovaroittimien oikea määrä ja sijainti

Palovaroitin on pakollinen kaikkiin asuntoihin, majoitustiloihin ja hoitolaitoksiin – ylipäätään kaikkiin tiloihin, joissa yövytään ja oleskellaan. Palovaroittimia on oltava vähintään 1 palovaroitin jokaista alkavaa 60 m²:ä kohti/asuinkerros. Eli alle 60 m² huoneistossa 1 varoitin, alle 120 m² huoneistossa 2 varoitinta, alle 180 m² huoneistossa 3 varoitinta jne. Lisäksi asunnon jokaisessa kerroksessa, kellari ja ullakko mukaan lukien, on oltava vähintään 1 varoitin.

Palovaroittimet on suositeltavaa sijoittaa kaikkiin makuuhuoneisiin sekä muihin yöpymistiloihin, poistumisreiteille, kuten eteisiin sekä portaikkoihin ja muihin korkeisiin tiloihin. Koska lämpö ja savu nousevat ylöspäin, palovaroitin täytyy sijoittaa mahdollisimman korkealle kattoon. Seinään tai muuhun esteeseen on oltava vähintään puoli metriä matkaa.

Testaa palovaroittimet säännöllisesti

Palovaroittimien säännöllinen testaus ja paristojen vaihto on tärkeää, jotta voit olla varma laitteiden toimivuudesta.

Testaa asuntosi kaikkien palovaroittimien toimivuus kerran kuukaudessa ja vaihda niiden paristot kerran vuodessa.

Muistathan, että palovaroitin on kodin turvallisuuden sekä sinun ja kaikkien asunnossa/kiinteistössä/taloyhtiössä oleskelevien ja asuvien ihmisten kannalta välttämätön laite, ja sen oikea toiminta voi pelastaa elämän.

Tiesitkö, taloyhtiön rooli palovaroittimien osalta on muuttumassa? Vastuu siirtyy asukkaalta taloyhtiölle!

Tähän asti päävastuu taloyhtiön asuntojen palovaroittimien toimivuudesta on ollut asukkailla, ellei taloyhtiö ole toisin päättänyt.

Nyt pelastuslakiin ollaan tekemässä taloyhtiön palovaroittimien osalta uudistusta siten, että vastuu taloyhtiön palovaroittimista siirtyy taloyhtiölle. Eli taloyhtiö huolehtii, että palovaroittimet toimivat: ne uusitaan käyttöikänsä päässä ja palovaroittimien paristot vaihdetaan säännöllisesti.

Asukkaan vastuulle jää palovaroittimen toimivuuden testaus säännöllisesti sekä ilmoittaminen palovaroittimen ongelmista taloyhtiölle tai isännöitsijälle.

Lakiuudistus on tarpeellinen, sillä:

“Vuokrataloja koskevassa tutkimuksessa oli selkeä ero toimivissa palovaroittimissa sen mukaan, kenen vastuulla niiden hankinta ja kunnossapito olivat. Asukkaan vastuulla olevissa taloissa puutteita oli 70 prosentissa asunnoista, kun taas vuokranantajan vastuulla olevissa taloissa puutteita oli 20 prosentissa asunnoista.” (SPEK)

Lakiuudistus on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä ja sen odotetaan tulevan voimaan vuoden 2024 alussa.

Taloyhtiö, varaudu lakiuudistukseen ajoissa – Kysy tarjous oman taloyhtiösi palovaroittimien uusimisesta, niiden paristojen vaihdosta sekä muista huoltotöistä meiltä!

 

ALLA PAIKKAKUNNAT, MISSÄ NOETTA TEKEE NUOHOUKSIA


POHJOIS-POHJANMAA

Hailuoto  Ii  Kempele  Liminka  Lumijoki  Muhos  Oulu  Pudasjärvi  Tyrnävä  Utajärvi  Tupos  Haukipudas  Kiiminki