Takan lämmitys tulee syysilmojen viiletessä jälleen ajankohtaiseksi. Energian hinnan nousu ja kylmät säät voivat tehdä talven lämmityskustannuksista ikävän suuria, minkä vuoksi takan aktiivinen lämmitys voi tuoda huomattavaa helpotusta sähkölaskuun. Kokosimme yhteen kaikki olennaiset vinkit takan lämmitykseen, turvallisuuteen ja energiatehokkuuteen. 

Lue vinkit takan lämmitykseen ja säästä talven kuluissa!

Tässä artikkelissa käsittelemme seuraavia aiheita:

  • Miten lämmittää takka?
  • Turvallinen takan lämmitys – muista nuohous
  • Takan lämmitys vaihe vaiheelta – etene näin
  • Voiko takkaa polttaa joka päivä?
  • Miten kauan takkaa voi lämmittää?
  • Varaavan takan lämmitys
  • Miten säästää lämmityskustannuksissa?
  • Takka kuntoon talven lämmitystä varten

Miten lämmittää takka?

Takan lämmitys on taitolaji, joka vaatii alkuun hieman harjoittelua, mutta ottamalla seuraavat vinkit huomioon, pääset hyvin alkuun. 

Varmista aina ensin, että takan hormi ja tulisija ovat puhtaat ja kunnossa. Jos viimeisimmästä nuohouksesta on kulunut turhan pitkä aika, varaa ammattinuohooja tarkistamaan hormien ja tulisijan kunnot ennen takan sytyttämistä, etenkin, jos takka on ollut käyttämättömänä.

Lue, kuinka usein nuohous on suoritettava >>

Käytä sytytykseen aina kuivia ja hyvin halkaistuja puita, sillä kosteus vähentää lämmitystehoa ja lisää nokipalon riskiä. Aloita sytyttämällä paperi ja pieni määrä sytytyspuita takan pohjalle ja lisää sitten suurempia puita päälle. Älä tuki tulisijaa liikaa, jotta ilma pääsee kiertämään ja tuli palaa hyvin. Säädä ilmanvaihtoa tarvittaessa, ja muista huolehtia mahdollisten savu- ja sytytyspeltien oikea-aikainen käyttö.

Turvallinen takan lämmitys – muista nuohous

Pelastuslaki määrää, että käyttämätöntä tulisijaa ei saa ottaa suoraan käyttöön. Jos takka on ollut käyttämättä vähintään kolme vuotta, se tulee nuohota ammattilaisen toimesta. 

Tällä toimenpiteellä varmistetaan, että tulisija on turvallinen käyttää. Lisäksi vakituisesti asutuissa rakennuksissa tulisijat ja savuhormit on nuohottava vähintään vuoden välein, kun taas vapaa-ajan rakennuksissa nuohous tulee suorittaa vähintään kolmen vuoden välein.

Takan kunnosta huolehtiminen on ensisijaisen tärkeää, jotta se ja hormit ovat turvallisia käyttää. Nuohous on olennaista paloturvallisuuden kannalta, eivätkä vakuutusyhtiöt katso hyvällä huoltamatonta tulisijaa vahingon sattuessa.

Takan lämmitys vaihe vaiheelta – etene näin

Jotta vältät turhat riskit ja haasteet takan lämmityksessä, muista aina ensin tutustua omaan tulisijaasi. Kaikki tulisijat ovat yksilöllisiä, ja niiden toimintaan vaikuttavat monet eri tekijät. Lue valmistajan antamat ohjeet ja noudata niitä aina. Jos olet epävarma, kysy neuvoa ammattilaiselta.

Muita vinkkejä onnistuneeseen takan sytyttämiseen:

– Aloita varovasti: Jos takkasi on ollut käyttämättä pitkään, on viisasta aloittaa lämmittäminen varovasti. Esimerkiksi syyssateet tai kesämökin pitkä talviuni voivat aiheuttaa veto-ongelmia. Seuraa takan vetoa vähintään 10 minuutin ajan sytyttämisen jälkeen. Voimakas lämmityksen aloittaminen voi vaurioittaa takkaa ja hormistoa.

– Kosteus voi aiheuttaa ongelmia: Jos havaitset kosteutta lasissa tai nokiluukuissa, se voi johtua joko kosteasta tulisijasta tai märästä puusta. Tässä tapauksessa lämmitä tulisijaa maltillisesti ja varmista, että veto on kunnossa.

– Käytä kuivaa ja puhdasta puuta: Kuiva, puhdas ja oikean kokoinen puu on tärkeää takan toiminnan kannalta. Märkä, likainen tai mätä puu voi aiheuttaa noen kerääntymistä ja muita ongelmia. Varmista, että puut ovat kuivia ennen käyttöä.

– Varaa aikaa: Varaava takka vaatii enemmän aikaa lämmetäkseen kuin perinteinen takka.

– Selvitä lämmitystarpeesi: Lämmitystarpeet vaihtelevat sään, rakennuksen koon ja muiden tekijöiden mukaan. Arvioi ennen lämmityksen aloittamista tarvittava polttopuumäärä.

– Säädä ilmanvaihtoa tarpeen mukaan: Takan riittävä ilmansaanti on tärkeää hyvän palamisen kannalta. Tarvittaessa sulje ilmanvaihto ja/tai liesituuletin lämmityksen ajaksi. Käytä takkakytkintä, jos sellainen on. Jos veto ei riitä, voit avata ikkunan tai oven sytytyksen ajaksi.

– Käytä oikea määrä polttopuuta: Tulisijan tarvitsema polttopuumäärä vaihtelee eri tulisijoissa. Suurempi massa luovuttaa lämpöä tasaisemmin ja pitkään, kun taas kevyempiä tulisijoja on lämmitettävä useammin.

– Huolehdi takan puhtaudesta: Pidä takka puhtaana, puhdista lasipinnat ja arinat sekä tarkista tuhkalaatikko säännöllisesti.

Kun noudatat näitä vinkkejä, takan lämmitys on tehokasta ja mielekästä. Samalla voit vähentää ympäristövaikutuksia ja nauttia takan tarjoamasta lämmöstä täysillä.

Voiko takkaa polttaa joka päivä?

Takan lämmitys on tunnelmallista ja säästää energiaa, mutta voiko takkaa lämmittää joka päivä? Vastaus riippuu siitä, millainen takka kotoasi löytyy.

Varaavaa takkaa kannattaa kyllä lämmittää päivittäin lämmityskauden aikana. Tämä varmistaa tasaisen varaustason ja lämmönluovutuksen.

Perinteisen takan päivittäinen käyttö voi kuormittaa hormia ja tulisijaa, joten on tärkeää tarkkailla niiden kuntoa säännöllisesti. Harkitse, kuinka usein tarvitset takkaa ja pyri käyttämään sitä järkevästi. Muista noudattaa valmistajan ohjeita, ja ole tarvittaessa yhteydessä ammattilaiseen, jos olet epävarma oman takkasi toiminnasta.

Miten kauan takkaa voi lämmittää?

Takan käyttöaika voi vaihdella riippuen tulisijan koosta, varaavuudesta ja puun laadusta.

Pienempi takka saattaa vaatia tiheämpää polttoaineen lisäämistä kuin suurempi. Yleisesti ottaen voit odottaa takan tarjoavan lämpöä muutamasta tunnista useaan tuntiin. Kun tuli hiipuu ja hiillos jää jäljelle, voit lisätä puita tarpeen mukaan. Muista kuitenkin, että jatkuva polttaminen kuluttaa paljon puuta, joten harkitse käyttöaikaa tarkasti.

Takan lämmitys, ohjeistus, Noetta.

Varaavan takan lämmitys

Varaava takka on erityinen tulisija, joka kykenee varastoimaan lämpöä ja luovuttamaan sitä tasaisesti tilaan pitkän ajan kuluessa. Tämä tekee siitä erinomaisen valinnan lämmitykseen.

Varaavaa takkaa tulisi lämmittää pidempään kuin perinteistä takkaa, jotta se saa aikaa varastoida lämpöä. Parhaimmillaan varaava takka voi tarjota lämpöä vielä pitkään sen jälkeen, kun tuli on sammunut. Tarkista takan ohjeista ja valmistajan suosituksista, kuinka sitä tulisi lämmittää optimaalisen lämmitystehon saavuttamiseksi.

Näiden vinkkien avulla voit nauttia takan lämmöstä tulevana talvena, sekä tehdä siitä entistäkin sujuvamman ja taloudellisemman kokemuksen. Muista aina noudattaa takan käyttöön liittyviä ohjeita ja turvallisuusmääräyksiä.

Miten säästää lämmityskustannuksissa?

Hyvin toimivalla takalla lämmittäminen on kustannustehokasta, erityisesti verrattuna muihin lämmitysmuotoihin, joiden hinnat nousevat jatkuvasti. Takan käyttö voi vähentää sähkön, lämpö-öljyn ja kaasun kulutusta. Lisäksi se toimii erinomaisesti lämpöpumpun lisälämmönlähteenä kylmällä säällä, mikä voi vähentää sähkön kulutusta entisestään.

Hyvin hoidettu takka toimii energiatehokkaammin ja käyttää vähemmän puuta ja polttoainetta. Tämä ei ainoastaan säästä rahaa, vaan myös auttaa ympäristöä, sillä puhtaammin palava takka tuottaa vähemmän päästöjä.

Takka kuntoon talven lämmitystä varten – varaa nuohous Noetalta

Jos takkasi on seissyt käyttämättömänä viime talvesta asti, on nyt oikea aika varata nuohous. Ammattinuohooja osaa nopeasti tarkistaa tulisijojen ja hormien kunnon sekä tarvittaessa suorittaa toimenpiteitä niiden kunnostamiseksi.

Me Noetalla tarjoamme nuohous- ja ilmanvaihtopalveluita Pohjois-Pohjanmaalla. Kaikki työntekijämme ovat koulutettuja ja kokeneita nuohous- ja ilmanvaihtoalan ammattilaisia.

Meillä asiat tehdään kerrasta kunnolla – voit aina luottaa työn jälkeen ja toiminnan läpinäkyvyyteen.

Varaa aika nuohoukseen ja varmista turvallinen ja taloudellinen talvi!

ALLA PAIKKAKUNNAT, MISSÄ NOETTA TEKEE NUOHOUKSIA


POHJOIS-POHJANMAA

Hailuoto  Ii  Kempele  Liminka  Lumijoki  Muhos  Oulu  Pudasjärvi  Tyrnävä  Utajärvi  Tupos  Haukipudas  Kiiminki