Millaiset ovat nuohoojan työkalut? Tässä tekstissä kerromme, millaisia työkaluja nuohouksessa käytetään.

Usein nuohoojalta kysytään, mitä hänen eri työvälineillään tehdään. Nuohous tehdään tarkoituksenmukaisin työvälinein, mm. laskunarua, nivelkauhaa, vaijeria, harjoja, nuohousimuria yms. nuohousvälineitä käyttäen, jotta saadaan aikaan mahdollisimman hyvä lopputulos niin paloturvallisuuden, laitteiden toimivuuden, energian taloudellisen käytön, ympäristön suojelun kuin myös ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin kannalta.

Jo pelkästään erilaisia harjoja on mukana yleensä lukuisa määrä: erityyppisille piipuille omat harjansa, tarvikkeet yläkautta nuohoukseen, vaijerit ja varret alakautta nuohoukseen ja tulipesiin, vaijeriharjat, kattilaharjat ja tuubiharjat, harjat ilmastointikanaviin sekä poskikanavaharjat esimerkiksi leivinuunien nuohoukseen. Kuula toimii työskentelyä auttavana painona.

Tärkeitä ovat myös kauhat, jolla tuhka ja muu mahdollinen roska saadaan pois. Nivelkauhalla on helppo yltää muuten vaikeapääsyisiin paikkoihin.

Hyvän taskulampun voisi mainita nuohoojan melkeinpä parhaana ystävänä ja mahdollisten vaurioiden huomaamisen ensimmäisenä edellytyksenä.

Lopuksi tarvitaan usein harjaa ja imuria, jotta asiakkaalla on mukava palata nuohouksen jälkeen siistiin tilaan. Nuohouksessa käytettävä imuri ei ole aivan kodeissa yksityiskäytössä olevaa vastaava. Nuohoojan imurissa on useampia suodattimia, jotka estävät hiukkasten kulkeutumista huoneilmaan.

Mukana autossa onkin yleensä melkoinen arsenaali tarvikkeistoa. Kaikkia välineitä ei kuitenkaan onneksi tarvita kaikissa kohteissa, vaan työtehtävän tyyppi määrittää mukaan otettavat välttämättömät työkalut.