Saapuva talvi ja lämmityskausi yhdistettynä energian hinnan nousuun ovat yhtälö, joka mietityttää monia. Tulevan talven lämmityslasku saattaakin olla totuttua paljon suurempi.

Jos kotoa kuitenkin löytyy vanha ja vähälle käytölle jäänyt tulisija, voi vanhan  takan nuohous ja käyttöönotto tuoda tuntuvia säästöjä talven lämmityslaskuun.

Vanhaa takkaa tai tulisijaa ei kuitenkaan voi samantien ottaa käyttöön, vaan se tulee nuohota ammattilaisen toimesta sekä tarkastaa ja varmistaa, että kaikki on kunnossa.

Mitä laki sanoo tulisijan käyttöönotosta?

Aivan oikein – jo pelastuslaissa määritellään, että käyttämätöntä tulisijaa ei saa ottaa suoraan käyttöön. Pelastuslaki sanoo tulisijojen nuohouksesta seuraavaa:

 1. Kolme vuotta käyttämättä ollut tulisija
  • Kolme vuotta käyttämättä ollut tulisija ja savuhormi on nuohottava ennen käyttöönottoa. Jos siis takkasi on ollut käyttämättä vähintään kolme vuotta, tulee laillistetun ammattinuohoojan tarkastaa takan kunto ja nuohota hormisto kuntoon.
 2. Vakituisesti asutut rakennukset
  • Pelastuslaissa määrätään, että vakituiseen asumiseen käytetyissä rakennuksissa tulisijat ja savuhormit on nuohottava vähintään vuoden välein. 
 3. Vapaa-ajan rakennukset
  • Vapaa-ajan asumiseen käytetyissä rakennuksissa nuohous tulee suorittaa vähintään kolmen vuoden välein

 

 

Miksi vanhan takan nuohous kannattaa?

Paitsi, että tulisijojen nuohoukseen ja käyttöönottoon on olemassa lakipykälät, niin ammattilaisen suorittama vanhan takan nuohous ja tarkastaminen kannattaa myös muun muassa seuraavista syistä:

 1. Lämmityskustannukset laskevat
  • Hyvin toimivalla tulisijalla lämmittäminen on kustannustehokasta, varsinkin verrattuna alati nouseviin sähkön, lämpö-öljyn ja kaasun hintoihin. Myös lämpöpumput tarvitsevat pakkasilla toisen lämmönlähteen, joka usein on pumpun oma sähkövastus – tulisija pienentää näissäkin tapauksissa kallistuvaa sähkön kulutusta.
 2. Pienennät onnettomuusriskiä
  • Tulisijan kunnosta huolehtiminen on tärkeää, jotta se ja hormit ovat turvallisia käyttää. Nuohous on tärkeää paloturvallisuuden vuoksi ja se ehkäisee mm. nokipaloja.
 3. Vakuutusyhtiö ei katso hyvällä huoltamatonta tulisijaa
  • Jokaiselle meistä on varmaan tuttua, että vakuutusyhtiöt ovat hyvin tarkkoja siitä, että asiat ja esineet on huollettu oikein ja ammattilaisten toimesta. Vakuutusyhtiösi siis tuskin korvaa mahdollista onnettomuutta, jos se johtuu huonossa kunnossa olevasta tulisijasta tai nuohoamattomista hormeista.
 4. Saat enemmän lämpöä irti takasta
  • Yksinkertaista: Hyvin toimiva ja nuohottu tulisija lämmittää paremmin.
 5. Energiatehokkus kasvaa
  • Tulisija toimii huollettuna energiatehokkaammin, jolloin se käyttää vähemmän puuta ja polttoainetta. Tämä tarkoittaa myös rahan säästöä.
 6. Myös luonto kiittää
  • Huollettu tulisija ja hormisto käyttää vähemmän puuta ja polttoainetta. Huolletussa takassa polttoaine myös palaa puhtaammin, jolloin käyttö on ympäristöystävällisempää.

Mitä vanhan takan nuohous ja tarkastus maksaa?

Vanhan takan käyttöönottoon ja nuohouksen hintaan vaikuttaa ensisijassa tulisijojen ja hormistojen määrä sekä esimerkiksi se, millainen kohde on kyseessä (omakotitalo, kerrostalo tms.)

Noetalla nuohouksen hinta on alkaen 59 €. Tällä kiinteistökohtaisella vähimmäisveloituksella saat yhden tulisijan ja yhden hormin nuohouksen. Jos nuohottavia kohteita on enemmän, hinta muodostuu nuohoushinnastomme mukaisesti. Alkaen hinta edellyttää myös, että olet esimerkiksi tehnyt varauksen näppärästi verkkopalvelumme kautta.

Nuohooja tarkastaa tavanomaisen käyntinsä yhteydessä silmämääräisesti tulisijojen ja savuhormien kunnon ja pyydettäessä suorittaa erilaisten mittalaitteiden avulla tulisijojen ja savuhormien tarkastuksen. Neuvonta ja opastus ovat muun työn ohessa tapahtuvaa ilmaispalvelua.

Ota yhteyttä, niin hoidetaan tulisijasi kuntoon talveksi!